FREMBRING DIN EGEN OPTISKE ILLUSION VED HJÆLP AF MATEMATIK

Fag: Matematik

Varighed: Ca. 4 timer

Formål:

• At forstå hvordan man kan få en 2-dimensionel figur til at fremstå 3-dimensionel, hvis den betragtes fra en særlig vinkel.

• At fremstille optiske illusioner i pap og papir, med afsætning i egen simpel programmering i Geogebra.

Arbejdsformer:

Læreroplæg, gruppearbejde, visualisering af 3D-figurer, praktisk udførelse, programmering i Geogebra.

Tilmelding:

Mia-Maia Glentved, mg@esbjerggymnasium.dk

Beskrivelse:

Ved at betragte rette linjer i et 3-dimensionelt koordinatsystem kan man ved hjælp af skæringspunkter beregne, hvordan en 3D figur kan konstrueres i 2D. Ud fra elevernes forhåndsviden om det 2-dimensionelle koordinatsystem, får de her et indblik i, hvordan emnet kan udvides til det 3-dimensionelle rum. Efterfølgende skal denne viden omsættes til praksis, idet eleverne selv skal fremstille optiske illusioner med afsæt i et program i Geogebra, som eleverne selv er med til at skrive. Dagen afsluttes med en fotosession, hvor eleverne tager billeder af sig selv og deres optiske illusioner, hvor man ser den 3-dimensionelle effekt.

Forudsætninger:

Det forventes at eleverne medbringer computer og har adgang til Geogebra.